"לאה גולדברג, המשוררת שאהבה לצייר"

תערוכה לכל המשפחה מאיירים ומציירים את מילותיה של לאה גולדברג

 


טקסט פתיח לתערוכה: "לאה גולדברג,המשוררת שאהבה לצייר"

(קטעים נבחרים)

 

"לאה גולדברג (1911 – 1970) נולדה בעיר קובנה שבליטא. ...."

 

"גולדברג עסקה בכתיבה לילדים, כמקצוע וכמקור פרנסה, מתוך תחושת שליחות עמוקה. במסגרת כתיבה זו היא נגעה במגוון רחב ביותר של ז'אנרים: כתיבה לפעוטות, סיפורים מחורזים, שירה לירית ופרוזה לילדים גדולים, מחזות לילדים ולנוער, שירי משחק והבאי (כלומר, שירים העוסקים בשעשועי גוזמה ואבסורד), אגדות אמנותיות, משלים, חידות ועלילונים (קומיקס). לצד זאת היא עיבדה לעברית יצירות ממיטב ספרות הילדים העולמית וחיברה תסכיתים חינוכיים, בין השאר במטרה להפגיש ילדים עם עולם התיאטרון. בטקסטים שגולדברג הקדישה לעקרונות הכתיבה הנכונה לילדים  - הודגשה תמיד חשיבותה של איכות אמנותית בלתי מתפשרת, המקנה לילדים ערכים אסתטיים ותורמת לפיתוח הלשון, הדמיון וחוש הטעם...."

"כעורכת הייתה לה השפעה רבה על חשיפתם של יוצרים אחרים: מי יוזמן לכתוב בעיתון ומי לא, איזה ספר עתיד לראות אור ואיזה יידחה.."

"ארון הספרים, באשר הוא , מתפקד למעשה כ"מוזיאון בראשון" שאותו פוגש הילד,  והספר המאויר הוא יצירת האמנות הראשונה שאליה נחשף הקורא הצעיר. זוהי יצירת אמנות מסוג מיוחד, המפגישה טקסט ודימוי חזותי...."

"האיורים לספרי ילדים, כשהם במיטבם, מציעים פרשנות מעמיקה לטקסט; הם מחדדים את רגישותו של הילד לשפה החזותית, לשפה המילולית ולדיאלוג המתקיים ביניהם..."

 

"בתערוכה :"לאה גולדברג, המשוררת שאהבה לצייר" אנו מבקשים להפנות את תשומת הלב לנקודת המפגש בין האמנות המילולית לבין השפה החזותית. מפגש זה בא לידי ביטוי הן ביצירות של גולדברג אותן איירה בעצמה והן בשיתוף הפעולה שלה עם מאיירים בני דורה..."

"התערוכה משלבת בין קריאה היסטורית לבין קריאה אסתטית ונוגעת במגוון הז'אנרים שבהם עסקה גולדברג בכתיבתה לילדים.

התערוכה מתבססת על גישה השוואתית, המאפשרת לבחון איורים שונים לאותו שיר זה לצד זה, וכך להתעמק בגישות פרשניות שונות. כמו-כן משולבות בתערוכה עמדות יצירה, המאפשרות למבקרים להתנסות באופן מעשי ביחסים בין השפה החזותית לבין השפה המילולית."

 

עדי שלח – אוצרת התערוכה.