סיכום פעילות פורום מוסדות התרבות בישראל לשנת 2011


פורום מוסדות התרבות בישראל

ת"ד 17390 תל אביב 61172. טלפון: 03-6445701. פקס: 03-6445705

מוגש על ידי: איתמר גורביץ ואורית לרנר

  1. בעקבות החלטת הממשלה על תקצוב פעילות למאבק במסתננים ומהגרי עבודה לא חוקיים הוקצו לפעילות 630 מלש"ח. התקצוב יבוא על חשבון קיצוץ רוחב של 2% מכלל משרדי הממשלה. עם זאת בעקבות ההסכם שנחתם בין הפורום למשרדי האוצר והתרבות הקיצוץ לא יחול על תקציבי משרד התרבות ותמיכותיו במוסדות.
  2. באמצע השנה התברר כי משרד התרבות מתכוון לקצץ בתמיכות בתקנות השונות. בעקבות תגובה ופעילות נמרצת של הפורום שבעקבותיה נקבעה פגישה עם השרה ובכירי משרד התרבות ונציגי מטה הפעולה של הפורום. בפגישה הוצגו תקציבי התקנות השונות והוצהר על ידי השרה ומנכ"לית המשרד כי תקציבי התקנות השונות לא יקוצצו וחלקן אף יוגדלו לשנת 2011.
  3. נקבע לו"ז פגישות חודשי בין נציגי הפורום למנכ"לית משרד התרבות הגב' אורלי פרומן ועם ראש מנהל תרבות מר שמעון אלקבץ לצורך תיאום, קיום ערוץ הידברות פתוח, וקידום שיתופי פעולה. פגישות אלו ימשכו גם בשנת 2012.
  4. פעילות מול קשת"ום במשרד החוץ לשינוי נוהל התמיכות בגופים ומופעים היוצאים לחו"ל. הנוהל שונה וכיום התמיכה איננה ניתנת באמצעות כרטיסי טיסה שחובה לרכשם דרך החברה הממשלתית אלא כתקציב שהגופים יכולים לנצל לצרכי הנסיעה (ולא רק לרכש כרטיסים).
  5. הקדמת בקשות תמיכות לשנת 2012: בעקבות פעילות הפורום ומפגשים על אנשי משרד התרבות והאוצר הוקדמו תאריכי הגשת בקשות התמיכה לשנת 2012 וזאת במטרה לאפשר מתן תשובות מוקדמות יותר על ידי משרד התרבות ואישור התמיכות בשלב מוקדם יותר של השנה.
  6. נוהל תמיכות חדש: אגף החשב הכללי במשרד האוצר גיבש נוהל תמיכות חדש (לכלל משרדי הממשלה והגופים הנתמכים) הנוהל בעייתי ביותר וכולל דרישות קיצוניות בהיבטים ניהוליים ותקציביים. הפורום גיבש מסמך הערות מסודר והעבירו לאנשי החשב הכללי. אנו ממשיכים בפעילות מולם במטרה להשפיע על הניסוח הסופי של הנהלים.

 

סיורים:

  1. סיור ועדת חינוך, תרבות וספורט במוסדות התרבות בעיר תל אביב. הועדה ביקרה בסוזן דלל, להקת בת שבע, מוזיאון תל אביב, תמונע, הקאמרי, האופרה הישראלית ותיאטרון גשר.
  2. סיור ועדת חינוך, תרבות וספורט במוסדות התרבות בעיר ירושלים ומפגש עם מנהלי מוסדות התרבות בעיר. הועדה ביקרה במוזיאון המדע ע"ש בלומפילד סינמטק ירושלים, בית הספר מוסררה, בית מזי"א.
  3. סיור ועדת חינוך, תרבות וספורט בבתי ספר לאמנות בתל אביב. הועדה סיירה בבתי הספר יורם לוינשטיין, מנשר, בית צבי.
  4. סיור עם יאיר טל סגן החשב הכללי ונציגי אגף החשב הכללי במשרד האוצר, ראש מנהל תרבות במוסדות תרבות בתל אביב ומפגש בינם לבין ועד הפעולה של הפורום. אנשי החשכ"ל ביקרו במוזיאון תל אביב, סוזן דלל, הקאמרי, האופרה הישראלית, והתיאטרון הישראלי ערבי.
  5. סיור נציגי אגף תקציבים של משרד האוצר במוסדות התרבות בתל אביב ומפגש עם ועד הפעולה של הפורום.
  6. נקבע סיור של נציגי אגף תקציבים במוסדות התרבות בדרום. הסיור נדחה עקב בעיות לו"ז של נציגי האוצר ויתקיים במהלך חודש ינואר.
  7. תואמו עם ועדת החינוך, התרבות והספורט שני סיורים נוספים. למוסדות התרבות בצפון ובדרום שיתקיימו בתחילת שנת 2012 (בסוף ינואר ובסוף פברואר).

 

פעילות אימפקט בכנסת:

  1. ליווי נציגי הפורום ומעקב אחר דיונים השונים בועדות הכנסת.

לדוגמא:

  • דיון ועדת חינוך בנושא תשלומי הורים במערכת החינוך ובכלל זה תשלומי סל תרבות.
  • דיון ועדת חינוך בנושא ביטול הצגת הקאמרי בטורקיה.
  • דיון בועדת החינוך נושא מוסדות ויוצרים מקרב עולי מדינות חבר העמים.
  • דיון ועדת הכלכלה בנושא מחירי מוצרי מזון במקומות בילוי.
  1. מעקב אחר הצעות חוק רלוונטיות.

לדוגמא:

  • הצעת החוק להחלת חוק המוזיאונים ביהודה ושומרון.
  • הצעת החוק לכניסה חינם של ילדים מתחת לגיל 18 למוזיאונים.
  • הצעת חוק לתקצוב מוסדות בעלי ייחוד שפתי ועוד.

 

 תקנות שוויון בנגישות לבעלי מוגבלויות:

  1. הפורום ליווה את נציגי המוזיאונים בדיונים בכנסת, במהלך התקנת התקנות הרלוונטיות. תוך השפעה משמעותית של נציגי המוזיאונים על נוסחן הסופי של התקנות.
  2. הפורום עדכן את מנהלי מוסדות התרבות בנושא תקנות נגישות לשירות שיחולו על מוסדות התרבות, לצערנו ללא תגובה מצד המנהלים.
  3. קיום כנס נגישות בהשתתפות מנהלי מוסדות תרבות ונציגי עמותת נגישות ישראל.
  4. המשך מעקב אחרי התקנת התקנות.
  5. ישנן תקנות נוספות רלוונטיות שידונו בוועדה בשבועות הקרובים, לדוגמא: תקנות נגישות לשירותי ספורט ופנאי  ומתן שירות לאדם עם מוגבלות לפי תור.

 

פעילויות נוספות:

  1. התארגנות מקצועית של התזמורות הנתמכות במטרה לפעול במשותף בנושאים השונים הרלוונטיים לגופים וקיום מפגשים שוטפים.
  2. התארגנות מקצועית של גופי המחול הנתמכים במטרה לפעול במשותף בנושאים השונים הרלוונטיים לגופים. התקיימה פגישה בין נציגי גופי המחול ושרת התרבות. הגופים מקיימים מפגשים שוטפים.
  3. התקיים מפגש של נציגי הפורום עם מנהלי מוסדות תרבות בצפון במטרה לפרט את פעולות הפורום ולשמוע הארות והצעות לקידום מטרות הפורום.
  4. הכנת מחקר כלכלי על גופי התרבות. המחקר יתמקד בשינוי בדפוסי הצריכה של הצרכן הישראלי וירידת מחירי הכרטיסים למופעי התרבות השונים וכן בהתייקרויות במשק הישראלי והגדלת הנטל הכלכלי על מוסדות התרבות לאור הקיבעון בתמיכות הממשלה במוסדות, כרקע אפשרי לפעילות להגדלת תקציבי משרד התרבות. הפורום אישר תקציב של 30 אש"ח לביצוע הדו"ח.
  1.  שבוע תרבות ישראלית: יוזמה של הפורום אשר מריץ אותה כיום מוך משרד התרבות ומפעל הפיס. במסגרת האירוע יתקיימו מגוון של הצגות תיאטרון, מופעי מחול, קונצרטים, ערבי שירה, ביקור במוזיאונים, הקרנות סרטים, סיורים מודרכים מאחורי הקלעים, מפגש אמן וככל שנוכל וניתן להרחיב את היריעה. מדובר במאות של הופעות, ביקורים ומפגשים וצפי של מאות אלפי צופים ומשתתפים של הציבור בכל רחבי הארץ.

הכוונה לאפשר מכירת כרטיסים חופשית בכל הארץ בעלות שווה לכל נפש של 10 או 20 שקלים.

כדי לאפשר את קיום ההופעות בפריפריה ולהביא את המיטב גם מחוץ למרכז, אנו רואים כשותפים מרכזיים את הרשויות המקומיות אשר יעמידו לטובת הפרויקט את האולמות ללא תמורה כ - 160 אולמות רק בפריפריה ועוד כ 15 אולמות בערים הגדולות. בנוסף אנו מצפים כי בכל עיר קטנה כגדולה יועלו דגלים ושלטים המכריזים על האירוע, ולייצר באמצעות הרשויות אווירה חגיגית ברחובות.

מוסדות התרבות קיבלו החלטה במסגרת הפורום כי המוסדות ישתתפו במימון הפרויקט באמצעות סבסוד עלויות המופעים, וספיגה של חלק מההוצאות. עם זאת כדי לממש את היוזמה יש להעמיד תקציב ראוי שיענה על הכמות והפריסה של הפעולות.

  1. פעילות מול אגף החשב הכללי במשרד האוצר ליצור ביטוח ממשלתי ליצירות אמנות בישראל, על מנת לאפשר למוסדות התרבות להציג יצירות אמנות שסכומי הביטוח הנדרשים להצגתן גבוה כך שהגופים המעוניינים אינם יכולים לעמוד בתשלומי פרמיית הביטוח. הנושא תלוי ועומד בדיונים עם נציגי חשכ"ל.
  2. קיום מפגש של נציגי הפורום עם חברי הועדה המייעצת לשר החינוך בנושא סל תרבות  להצגת עמדות הפורום בנושא. הערות רבות של נציגי הפורום הוטמעו בהמלצות הועדה.
  3. רשות השידור: התקיימה פגישה בין נציגי הפורום ויו"ר רשות השידור במטרה להביא לשיתופי פעולה בין מוסדות התרבות והרשות.
  4. מובילי תרבות: זו השנה השנייה לקיומו של הפרויקט שהחל בשנת 2010. במשך יומיים נחשפה קבוצה של 19 אמנים ויוצרים  שנבחרו מתוך כ-150 שהגישו מועמדות, למרצים מתחומים שונים מתוך מטרה להטמיע בקבוצה כלים ראשונים לקראת הרגע בו יקבלו את השרביט של הניהול האמנותי. מובילי תרבות צפוי להתקיים גם בשנת 2012.

 

כספים:

  1. תשלום המוסדות לפורום בשנת 2011 עמד על 1.5 פרומיל מגובה התמיכה שמקבל המוסד ממשרד התרבות. עדיין ישנם מוסדות המעדיפים ליהנות מהישגי הפורום, אך נמנעים מלשלם את חלקם. מוסדות אחרים לא העבירו את התשלום במלואו.
  2. למרות האמור גדלה ההכנסה מתשלומי המוסדות דבר שאיפשר לצמצם את החוב לחברת הלובינג אימפקט.
  1. הוצאות מול הכנסות:
  2. צפי הוצאות לשנת 2011    353,496 ₪
  3. צפי הכנסות לשנת 2011     394,096 ₪
  4. אנו מקווים כי מוסדות ישלימו את התשלומים עבור 2011  ונוכל ע"י כך לסגור את החוב לאימפקט.

 

לסיכום:

  1. נוכחותו של  פורום מוסדות התרבות  מחזק את מעמד המוסדות במסדרונות משרד התרבות ובמשרדי הממשלה השונים. הכח של הפורום הוא באחדות ויש לשמור עליו מכל משמר ולנטרל את המנסים להחלישו ולגרום לול להיעלם מהמפה.
  2. למרות שלכאורה היה שקט תעשייתי אל לנו לטעות, זה שקט מדומה. חובה על כולנו להיות עם היד על הדופק למניעת פעולות שישנו את המצב.
  3. השנה הסתיים ההסכם הראשון שנחתם עם האוצר ומשרד התרבות ומתחיל תקופת ההסכם החדש. במהלך שלושת השנים הקרובות עד 2014 יתווסף מדי שנה 9 מליון שקלים לתקציב התרבות מדי שנה. כולנו תקווה כי כל המוסדות יחושו את התוספת השנתית בתקציבים שיעמדו לרשותם.
  4. זאת ההזדמנות להודות לכל המנהלים הפועלים לאורך כל השנה לקידום מטרות הפורום ומשקיעים מזמנם וממרצם. לא כל פעולה של קבוצת מנהלים זו או אחרת מקבלת ביטוי פומבי וחשיפה, אולם התוצאות מדברות בעד עצמן.

 

אנו מאחלים לכל המוסדות ששנת 2012 תהיה שנה של קידום והתפתחות.